ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε απαντήσεις, στις ποιο πολλές απορίες που μπορεί να να προκείπτουν σχετικά με τον έλεγχο του οχήματός σας.

Τι είναι το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου

Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) αποτελεί το πιστοποιητικό ότι ένα όχημα έχει ελεγχθεί από ΚΤΕΟ. Στο ΔΤΕ αναγράφονται τα στοιχεία του οχήματός σας, οι μετρήσεις που εκπονήθηκαν κατά τον έλεγχο και γενικές παρατηρήσεις σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

Σημειώνεται ότι το ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ έχει εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και εκδίδει ισοδύναμο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου με αυτό του δημοσίου. Ταυτόχρονα η πιστοποίηση κατά ISO 9001 εγγυάται υψηλής ποιότητας ελέγχους με κορυφαίο στο είδος του τεχνικό εξοπλισμό.

Ποιά η διαφορά μεταξύ των ΚΤΕΟ και των ΙΚΤΕΟ σαν λειτουργία;

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ σήμερα λειτουργούν με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα κάτω από αυστηρούς ελέγχους πιστοποίησης και ελέγχου. Είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία είναι συνεχώς συνδεδεμένα με την βάση του Υπουργείου Μεταφορών ώστε να αποφεύγονται παρατυπίες ή νοσηρά φαινόμενα (χρηματισμός, ελλιπείς έλεγχοι) που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τα δημόσια ΚΤΕΟ. Επίσης η οργάνωση είναι ένας θετικός παράγοντας που χαρακτηρίζει τα ΙΚΤΕΟ καθώς ο πελάτης κλείνει ραντεβού την ημέρα και ώρα που τον εξυπηρετεί και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα παραλαμβάνει το αυτοκίνητο του με πλήρη καταγραφή της κατάστασης του.

Τι πρέπει να ζητάω από ένα ΚΤΕΟ, πότε αυτό θεωρείται αξιόπιστο και πως κάνω απόσβεση των χρημάτων που δίνω;

Ένα σωστό και αξιόπιστο ΚΤΕΟ οφείλει να σέβεται τον χρόνο του πελάτη καθώς και τα χρήματα που επενδύει για τον σωστό έλεγχο του οχήματος του.

Έτσι κάθε ΚΤΕΟ θα πρέπει:

Να φέρει πιστοποιήσεις από την ΔΑΧΜ σε ότι αφορά τον εξοπλισμό του (κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ) καθώς και πιστοποίηση σωστής λειτουργίας από το ISO 9001 (υποχρεωτικά από το νόμο).
Να διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό
Να κλείνει ραντεβού στον πελάτη προς διευκόλυνση του
Να ενημερώνει σωστά και λεπτομερώς για την κατάσταση του οχήματος τον ιδιοκτήτη ώστε ο τελευταίος να προβεί στις ανάλογες διορθώσεις (αν χρειάζεται).

Πρέπει να κλείσω ραντεβού στο ΙΚΤΕΟ και πόσο καιρό πριν;

Οι πελάτες που κλείνουν ραντεβού εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Γιατί χρειάζεται ο τεχνικός έλεγχος;

Για να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι όσοι επιβαίνουν στο ελεγχόμενο αυτοκίνητο. Η κακή κατάσταση των αυτοκινήτων θεωρείται σημαντικότατη αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ο τεχνικός έλεγχος οχημάτων θεσμοθετήθηκε μετά από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας για να συμβάλλει στη μείωση των ατυχημάτων. Χρειάζεται ακόμη για να επιβεβαιώνει στον κάθε οδηγό ότι και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν γύρω του είναι κι αυτά ασφαλή.

Σε περίπτωση που χρειαστεί επανέλεγχο το όχημα μου, ποια είναι η οικονομική επιβάρυνση;

Στο ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ο επανέλεγχος είναι δωρεάν. Φιλοσοφία μας είναι η αύξηση της κυκλοφορίας ασφαλών οχημάτων και αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του αυτοκινητιστή.

Ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Πώς μπορώ να εξυπηρετηθώ πιο γρήγορα;

Επιλέξτε ΚΤΕΟ που σέβεται το χρόνο σας!. Που σας κλείνει ραντεβού και είναι συνεπές σ’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως 20 – 30 λεπτά κάθε δύο χρόνια για τον έλεγχο ΚΤΕΟ αξίζουν τον κόπο αν η υπηρεσία που σας προσφέρεται συνεισφέρει στην ασφάλειά σας. Στο ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ λειτουργούμε με διευρυμένο ωράριο 6 ημέρες την εβδομάδα.

Το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου έχει την ίδια ισχύ με αυτά των κρατικών ΚΤΕΟ;

Ναι, έχει απολύτως την ίδια ισχύ και μάλιστα μεγαλύτερη αξία, μιάς και γίνεται πολύ πιο ενδελεχής και αξιόπιστος έλεγχος του οχήματος.

Έχω χάσει το προηγούμενο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου αλλά υπάρχει το προηγούμενο σήμα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Υπάρχει κάποια χρέωση;

Όλα τα ΙΚΤΕΟ είναι διασυνδεδεμένα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Μεταφορών. Άρα γίνεται εύκολη η αναζήτηση του προηγούμενου δελτίου από το ΙΚΤΕΟ που είχατε περάσει.

Το Ειδικό Σήμα Τεχνικού Ελέγχου (Ε.Σ.Τ.Ε) που επικολλάται στην πινακίδα, δεν αποτελεί αποδεικτικό ελέγχου.

Θέλω να μεταβιβάσω το όχημά μου. Πρέπει να έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο;

Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, το αυτοκίνητο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ισχύον Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου προκειμένου να μεταβιβασθεί.

Πότε περνάω ΚΤΕΟ;

Όλα τα οχήματα ελέγχονται αρχικά μετά από 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έκτοτε περιοδικά κάθε 2 χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα κατά το έτος 2012 θα πρέπει να περάσουν από αρχικό τεχνικό έλεγχο τα οχήματα που κυκλοφόρησαν το 2008 σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας, συν 7 ημέρες. π.χ.: ένα όχημα με Ημερομηνία 1ης ΑΔΕΙΑΣ 13/07/2008 πρέπει να περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ μέχρι 20/07/2012.

Πότε θεωρούμαι εκπρόθεσμος ελέγχου ΚΤΕΟ και ποιό είναι το πρόστιμο;

Το ανώτερο περιθώριο καθυστέρησης ΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ είναι μία εβδομάδα από την ημερομηνία επόμενου ελέγχου που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
Το ανώτερο περιθώριο καθυστέρησης ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ είναι η μία εβδομάδα ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Πόσο είναι το πρόστιμο της τροχαίας αν δεν έχω περάσει ΚΤΕΟ;

Το πρόστιμο, για μη έλεγχο όχημα, σε περίπτωση που σας εντοπίσει η τροχαία, αυτή τη στιγμή είναι 400€.

Πόση ώρα διαρκεί ο έλεγχος;

Η διαδικασία του τεχνικού ελέγχου στο ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ είναι απλή, εύκολη και πάνω από όλα γρήγορη.

Ο τεχνικός έλεγχος διαρκεί μόνο 20 λεπτά ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ !

Γιατί να προτιμήσω το ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ;

Ξεχάστε τις ατελείωτες ουρές και την ταλαιπωρία.
Με ένα τηλέφωνο στο 28340 22622 κλείνετε το ραντεβού σας την ΗΜΕΡΑ και την ΩΡΑ που ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ!.
Μπαίνετε σε ένα χώρο ευχάριστο, άνετο, όπου μια εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών σας εξυπηρετούν, υπεύθυνα, αξιόπιστα και κυρίως φιλικά.

Θέλω να ελέγξω μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινήτου μου και όχι να περάσω ΚΤΕΟ μπορώ να απευθυνθώ στο ΙΚΤΕΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ;

Φυσικά και μπορείτε ΔΩΡΕΑΝ!.

Είναι ευχρίστηση μας να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση ενός συγκεκριμένου υποσυστήματος που σας προβληματίζει.

Μπορώ να βγάλω μόνο κάρτα καυσαερίων;

Η Διαδικασία κρατάει μόλις 5 λεπτά.

Την προηγούμενη φορά έβγαλα το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε δημόσιο ΚΤΕΟ μπορώ για τον επόμενο έλεγχο να πάω σε ιδιωτικό;

Μπορείτε να περάσετε Τεχνικό Έλεγχο σε οποιοδήποτε ΚΤΕΟ θέλετε ανεξαρτήτως το που περάσατε την προηγούμενη φορά (π.χ. άλλο Ιδιωτικό ή Δημόσιο ΚΤΕΟ).

Μπορεί να προσκομίσει το όχημα κάποιος άλλος αν δε μπορεί ο ιδιοκτήτης;

Το όχημα μπορεί να το προσκομίσει οποιοσδήποτε, δε χρειάζεται να είναι ο ιδιοκτήτης. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να έχει μαζί του κάποιο έγγραφο πιστοποίησης της υπογραφής του (ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα).

Τι είδους πυροσβεστήρα πρέπει να έχω;

Επιβατικό μέχρι 9 θέσεις (Μ 1): 1 πυροσβεστήρα τύπου 1, κατασβεστικής ικανότητας 8Α 34Β C 1000V
Λεωφορεία μέχρι 5Τ μικτό βάρος (Μ 2):1 πυροσβεστήρα τύπου 2, κατασβεστικής ικανότητας 13Α 55Β C 1000V
Λεωφορεία από 5Τ μικτό βάρος (Μ 3): 2 πυροσβεστήρες τύπου 3, κατασβεστικής ικανότητας 21Α 113B C 1000V
Φορτηγό μέχρι 3,5Τ μικτό (Ν 1): 1 πυροσβεστήρα τύπου 1, κατασβεστικής ικανότητας 8Α 34Β C 1000V
Φορτηγο από 3,5Τ μικτό βάρος έως 12Τ (Ν 2): 1 πυροσβεστήρα τύπου 1, κατασβεστικής ικανότητας 8Α 34Β C 1000V και 1 πυροσβεστήρα τύπου 3, κατασβεστικής ικανότητας 21Α 113B C 1000V.

Φορτηγο από 12Τ μικτό βάρος (Ν 3): 2 πυροσβεστήρες τύπου 3, κατασβεστικής ικανότητας 21Α 113B C 1000V
Ρυμουλκούμενα από 0,75Τ μικτό βάρος ( Ο 2 και Ο 3): 1 πυροσβεστήρα τύπου 3, κατασβεστικής ικανότητας 21Α 113B C 1000V.

Ασθενοφόρο: 1 πυροσβεστήρα τύπου 2, κατασβεστικής ικανότητας 13Α 55Β C 1000V